Hoe help je kiezen

Staat jouw kind op het punt om een vervolgopleiding te kiezen en wil jij als ouder of verzorger weten hoe je ze daar het beste bij kunt helpen? Op dit platform hebben we de leerlijnen inzichtelijk gemaakt, vertellen we welke opties er zijn en helpen wij je bij het ondersteunen van jouw kind bij het maken van hun keuze.

Tips

Contact 

Open dagen

Leerlijnen VMBO

Een opleiding aan het vmbo kent vier leerwegen die van elkaar verschillen in niveau. Ook kan er verschil zitten in hoe het onderwijs wordt aangeboden:  beroepsgericht of theoretisch onderwijs.

Met het volgen van een vmbo opleiding worden leerlingen voorbereid op het doorstromen naar de havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs) of een mbo opleiding.

Basisberoepsgerichte leerweg (BL) Gemengde leerweg (GL) Kaderberoepsgerichte leerweg (KBL) Theoretische leerweg (TL)

Basisberoepsgerichte leerweg (BL)

Leerlingen volgen gemiddeld 12 tot 15 uur per week een beroepsgericht programma en doen examen in 4 avo-vakken. Een diploma basisberoepsgerichte leerweg geeft toegang tot een mbo niveau 2 opleiding.

Kaderberoepsgerichte leerweg

Leerlingen volgen gemiddeld 12 uur per week een beroepsgericht programma en doen examen in 4 avo-vakken. Een diploma kaderberoepsgerichte leerweg geeft toegang tot een mbo-opleiding niveau 3 en 4.

Gemengde leerweg

Leerlingen volgen gemiddeld 4 tot 6 uur per week een beroepsgericht programma en doen examen in 5 avo-vakken. Een diploma gemengde leerweg geeft toegang tot een mbo-opleiding niveau 3 en 4 en de havo.

Theoretische leerweg

Leerlingen doen examen in 6 avo-vakken, zij doen geen examen in een beroepsgericht programma. Het diploma van de theoretische leerweg geeft toegang tot mbo-opleidingen op niveau 3 en 4 en de havo.

Open huis

25 mei 2024

ROC Experience

6 juni 2024

De Maak je Studiekeuze Middag

4 juli 2024

Verhalen van studenten

Ayana vertelt

Ayana (16) volgt de opleiding Media vormgever op MBO College Poort.

Kyle vertelt

Kyle (17) volgt de opleiding tot Software Developer op MBO College Almere.

Fabian vertelt

Fabian (24) is cum laude geslaagd met een 9,5 voor zijn opleiding