Tips voor ouders

Voor veel ouders en/ of verzorgers is het kiezen van een vervolgopleiding net zo spannend als voor hun kinderen. Als ouder of verzorger vervul je de rol van raadgever en moet je de keuze overlaten aan je kind, maar: hoe help je je kind bij het maken van de beste keuze? En hoe voorkom je dat je stiekem toch te veel probeert te sturen? Wij hebben een paar tips op een rij gezet die jou helpen bij het helpen kiezen van een vervolgopleiding. Heb jij nog tips die niet in dit lijstje staan, maar je graag wilt delen? Laat het ons weten.  

Begin op tijd met oriënteren en maak daar een goede planning voor. 

Op 1 april moet de aanmelding binnen zijn bij de mbo opleiding naar keuze. Met meer dan 130 verschillende mbo-opleidingen in Flevoland kan het dus best een uitdaging zijn om de juiste opleiding te vinden.

Begin daarom op tijd met oriënteren en maak samen met je kind een plan en een planning, waarin je opneemt wanneer je wat wilt doen en welke open dagen je wilt bezoeken.

 

 

Motiveren, stimuleren en informeren.

Het maken van zo’n belangrijke keuze kan overweldigend zijn. Om ervoor te zorgen dat je kind gemotiveerd blijft, ook als het even wat lastiger is om te kiezen, is het enorm belangrijk om het gesprek met je kind aan te gaan, zonder direct studies aan te dragen.

Stel vragen over wat ze leuk en interessant vinden om ze te helpen ontdekken waar ze goed in zijn. Houd een open houding en blijf zoeken naar en praten over de mogelijkheden.

Laat je kind een studiekeuzetest maken en bespreek de uitslag

Voor het kiezen van een vervolgopleiding is het belangrijk dat je kind een duidelijk beeld heeft van wat hij/ zij/ hen leuk vindt en goed in is. Door het maken en bespreken van studiekeuzetesten help je je kind met het ontdekken van de eigen talenten, vergelijken van de verschillende mogelijkheden en het  kiezen van de juiste richting.

 

 

 

Maak gebruik van de informatie die de scholen aanbieden

Want kunnen kiezen, betekent ook weten welke mogelijkheden er zijn. Daarom wordt er vanuit het voortgezet onderwijs en het mbo veel tijd besteed aan loopbaanoriëntatie en begeleiding.

Maak daarom gebruik van de informatie die de scholen aanbieden of ga in gesprek met de decaan.

Komende evenementen

Open huis

25 mei 2024

ROC Experience

6 juni 2024

De Maak je Studiekeuze Middag

4 juli 2024