Tussenjaar

Werken of vrijwilligerswerk doen? In Nederland of in het buitenland? Een nieuwe taal leren of jezelf beter leren kennen?

Soms biedt een tussenjaar uitkomst, maar er zijn wel een aantal dingen waar je tijdens je tussenjaar rekening mee moet houden. Zo zijn er voor- en nadelen verbonden aan het inlassen van een tussenjaar en ben je ook afhankelijk van je leeftijd.

Wat houdt een tussenjaar in?

Een tussenjaar is een periode waarin je een een break neemt van school voordat je verder gaat met je studie of loopbaan. Het is een tijd om nieuwe dingen te ontdekken, verschillende ervaringen op te doen en jezelf beter te leren kennen.

Het biedt je de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen en nieuwe vaardigheden op te doen; Het kan je helpen om zelfstandiger en zelfredzamer te worden of om  je communicatievaardigheden te verbeteren. 

Voor- en nadelen van een tussenjaar

Een tussenjaar kan zowel voordelen als nadelen hebben. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten. Naast het “managen” van je eigen verwachtingen is het ook belangrijk om goed te kijken naar jouw persoonlijke omstandigheden.

Praat er daarom over: met je ouders, mentor of decaan. Of ga het gesprek aan met iemand die een tussenjaar heeft gevolgt. Ook zijn er vele organisaties die je kunnen informeren over en begeleiden tijdens je tussenjaar. Aan de hand van deze gesprekken kun je voor jezelf beter in kaart brengen wat de voor- en nadelen zijn van een tussenjaar. Wij hebben er in ieder geval al een paar voor je op een rijtje gezet.

Voordelen van een tussenjaar:

  1. Ontdekking van jezelf:
    Tijdens een tussenjaar kun je jezelf beter  leren kennen, ontdekken waar je  interesses liggen en werken aan je persoonlijke groei. Dit helpt je om beter te begrijpen wat je leuk vindt en wat je belangrijk vindt in het leven.
  2. Nieuwe ervaringen:
    Reizen, vrijwilligerswerk doen, stage lopen of een taalcursus volgen: allemaal waardevolle ervaringen die je kunt opdoen tijdens een tussenjaar. Afhankelijk van hoe jij je tussenjaar inricht kun je in contact komen met nieuwe culturen en vriendschappen aangaan.
  3. Tijd om er eens goed over na te denken:
    Zeker als je nog niet zeker weet welke studie je wilt volgen, kan een tussenjaar je helpen om je gedachten op een rijtje te zetten.

Nadelen van een tussenjaar:

  1. Een tussenjaar kost geld:
    Het nemen van een tussenjaar brengt kosten met zich mee, vooral als je tijdens je tussenjaar wilt reizen of deel wilt nemen aan programma’s in het buitenland. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over de financië le gevolgen van een tussenjaar en hoe je deze kosten kunt dragen.
  2. Onderbreking van je leertraject:
    Het klinkt logisch, maar door het nemen van een tussenjaar zet je je studie- of loopbaanplannen tijdelijk op pauze. Dit kan betekenen dat je je diploma pas later op zak hebt en het kan van invloed zijn op het vinden van een baan.

  3. Terugkomen in het ritme:
    Wanneer je een jaarlang je tijd zelf hebt kunnen indelen, kan het best moeilijk zijn om weer in een studie- of werkritme te komen en aan de slag te gaan met je leerdoelen. Dat vraagt om discipline en motivatie.

Nog niet zeker wat je wilt doen?

Doe hier een van onze beroepskeuze testen en kom achter wat bij jou past.

Doe de test

Leerplicht en startkwalificaties 

Voor de meeste leerlingen valt de keuze voor een vervolgopleiding of een tussenjaar omstreeks hun 16e. Belangrijk om te weten is dat je tot je 16e leerplichtig bent. Tot deze leeftijd moet je volgens de wet naar school.

Tussen je 16e en je 18e moet je een startkwalificatie hebben, of anders gezegd; een diploma op minimaal mbo-niveau 2, havo-diploma of vwo-diploma. Een startkwalificatie is belangrijk, omdat het de basis legt voor verdere opleiding en werkgelegenheidskansen. Met een startkwalificatie vergroot je namelijk jouw kans op het vinden van een baan en het opbouwen van een succesvolle loopbaan.

Komende evenementen 

Open huis

25 mei 2024

ROC Experience

6 juni 2024

De Maak je Studiekeuze Middag

4 juli 2024