Ik wil met mijn handen werken

Het mooie van het studeren van Metaal & Mechatronica op mbo-niveau is dat je een solide basis legt voor verdere groei en specialisatie. Je kunt ervoor kiezen om direct aan de slag te gaan na het behalen van je mbo-diploma of besluiten om verder te studeren op hbo-niveau om je kennis en vaardigheden verder uit te breiden.

Als MBO-leerling die geïnteresseerd is in Metaal & Mechatronica, zijn er diverse carrièremogelijkheden waar je naar kunt streven. Deze studierichting biedt een breed scala aan opties in de technische sector. Hier zijn enkele beroepen die je kunt overwegen:

Metaalbewerker

Met een achtergrond in Metaal & Mechatronica kun je aan de slag als metaalbewerker. Je kunt betrokken zijn bij het bewerken en vormgeven van metalen materialen, zoals lassen, snijden, boren en slijpen. Als metaalbewerker werk je vaak in productiebedrijven, constructiebedrijven of machinefabrieken.

Onderhoudstechnicus

Je kunt werken als onderhoudstechnicus, waarbij je verantwoordelijk bent voor het onderhoud en de reparatie van machines en apparatuur. Je zult problemen opsporen, storingen verhelpen en preventief onderhoud uitvoeren om ervoor te zorgen dat de machines optimaal blijven functioneren.

 

 

CNC-operator

Met jouw kennis van Metaal & Mechatronica kun je aan de slag als CNC-operator. Je bedient en programmeert computergestuurde machines (CNC-machines) om nauwkeurige en complexe bewerkingen uit te voeren op metalen onderdelen. CNC-operators werken vaak in de metaalindustrie of bij machinefabrieken.

Mechatronica technicus

Als mechatronica technicus houd je je bezig met het ontwerpen, bouwen en onderhouden van complexe mechatronische systemen. Dit omvat het combineren van mechanische, elektronische en computerbesturings-elementen om geautomatiseerde systemen te creëren, zoals robots, productielijnen en automatische machines.

Werkvoorbereider

Als werkvoorbereider ben je verantwoordelijk voor het voorbereiden en plannen van productieprocessen. Je zorgt ervoor dat alle benodigde materialen, gereedschappen en instructies beschikbaar zijn voordat het werk begint. Werkvoorbereiders werken vaak nauw samen met engineers en productiemedewerkers.

Onthoud dat dit slechts enkele voorbeelden zijn van de carrièremogelijkheden die je kunt verkennen met een achtergrond in Metaal & Mechatronica. Het is belangrijk om je interesses en vaardigheden verder te verkennen en te ontdekken, zodat je een carrièrepad kunt kiezen dat bij jou past.

 

Opleidingen in de Metaal & Mechatronica

Basislasser

Constructiewerker

Eerste Monteur Mechatronica

Monteur Mechatronica

Technicus Mechatronica

Medewerker metaaltechniek – verspaner

Allround Constructiewerker

Allround Precisieverspaner

Komende evenementen

Open huis

25 mei 2024

Ga terug naar de overzicht