Carrièremogelijkheden in de paardensport- en houderijrichting

Met een MBO-opleiding in de richting paardensport- en houderij kun je verschillende carrièremogelijkheden overwegen binnen de paardenindustrie. Hier zijn enkele mogelijke beroepen en functies waarvoor je kunt solliciteren:

Paardenverzorger

Als paardenverzorger ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse zorg van paarden, waaronder voeding, stalonderhoud, grooming, en gezondheidszorg. Je zorgt voor het welzijn van de paarden en zorgt ervoor dat ze in optimale conditie zijn.

Stalmedewerker

Stallen hebben vaak medewerkers nodig om de algehele faciliteit te beheren, inclusief het onderhouden van de stallen, het organiseren van voer en medicijnen, en het zorgen voor een schone en veilige omgeving voor de paarden.

 

 

Ruiter/instructeur

Met voldoende ervaring en mogelijk extra opleiding kun je instructeur worden en paardrijlessen geven aan beginners en gevorderde ruiters. Je deelt je kennis en passie voor paardrijden met anderen en helpt hen hun vaardigheden te ontwikkelen.

Groom

Als groom reis je vaak met paarden naar wedstrijden en evenementen en zorg je voor de paarden voor, tijdens en na de wedstrijden. Je helpt bij de voorbereiding en zorgt ervoor dat de paarden in topconditie zijn voor de competitie.

Fokkerijmedewerker

Sommige afgestudeerden met deze opleiding kiezen ervoor om te werken in paardenfokkerijen, waar ze betrokken zijn bij het fokken, verzorgen en trainen van fokpaarden en veulens. Je draagt bij aan het behoud en de verbetering van paardenrassen.

Paardentherapeut

Met aanvullende opleiding kun je specialist worden in paardentherapie, zoals fysiotherapie, massagetherapie of chiropractie voor paarden. Je helpt bij het herstellen van blessures en het behouden van de gezondheid van de paarden.

 

Manegebeheerder

Als je wilt ondernemen, kun je overwegen om je eigen manege of paardenbedrijf te starten en te beheren.

Hoefsmid of dierenartsassistent

Hoewel deze beroepen doorgaans extra opleiding en certificering vereisen, kan je MBO-opleiding als basis dienen voor verdere specialisatie.

Het is belangrijk om te onthouden dat de paardenindustrie competitief kan zijn, en het kan nodig zijn om extra opleiding of certificering te behalen om in sommige van deze functies te slagen. Verder onderwijs en praktijkervaring kunnen je kansen op werk en groei in je carrière vergroten. Het kan ook handig zijn om contact op te nemen met professionals in de branche en stages te lopen om meer te leren over specifieke carrièremogelijkheden binnen de paardensport- en houderijsector.

Paardensport- en houderij

Ruiter/instructeur

Stalmedewerker

Paardenverzorger

Komende evenementen

Open huis

25 mei 2024

Ga terug naar de overzicht

Laatste stageplaatsen

Sorry, no posts matched your criteria.